Deze tekst is nog in proces.
Geschiedenis
In de 19e eeuw was er een kloof tussen arm en rijk, deze heeft bijgedragen aan het ontstaan van de Brits Korthaar. Eind 19e eeuw en begin 20e eeuw konden alleen de rijke mensen zich een echte raskat veroorloven. De rijken hadden connecties met mensen uit overzeese koloniën waarmee zij vaak handel dreven. Met name de Siamees en de Perzen waren erg populair in die tijd en oorspronkelijk afkomstig uit het verre oosten. Dit waren dan ook de voornaamste rassen die je tegenkwam op shows en tentoonstellingen in die tijd. Op deze shows waren dus met name welgestelde mensen aanwezig uit de rijkere bovenlaag van de bevolking.
De "normale" Engelse inwoners en boeren hielden net als de rijken van katten en vonden dat de wereld van shows en tentoonstellingen ook voor hen toegankelijk moest zijn. Met dit in het achterhoofd zijn enkele Britse boeren gestart met het selectief fokken van de oorspronkelijke Britse boerenkat. Na verloop van tijd ontstond er een prachtig, gedrongen en fors ras die ook op shows veelvuldig tentoongesteld werd en hiermee werden de shows en tentoonstellingen ook toegankelijker voor de lagere segmenten van de Britse bevolking.
Om tot het ras en de uiterlijke kenmerken te komen zoals wij de Britse Korthaar nu kennen zijn er ook zo nu en dan andere raskatten ingekruist waaronder de Pers. Dit deed men om een een gedrongen en forse kat te ontwikkelen en op deze manier ging dat allemaal wat sneller. Ook de korte zachte vacht en de kleurslagen van de vacht zoals we die nu kennen is ontstaan door in het inkruisen van andere rassen.
De Britse Korthaar, in Engeland in eerste instantie de Shorthair genoemd en later de Britisch Shorthair, werd in de loop van de 20e eeuw meer en meer ook geëxporteerd naar de rest van Europa. De rasstandaard zoals deze in Engeland opgesteld was van de Britse Korthaar werd ook door de rest van Europa overgenomen waardoor er, ondanks kruisingen met andere Europese katten, een uniforme rasstandaard ontstond bij dit ras. Eerder in de 20e eeuw werden deze katten ook nog wel Europees Korthaar genoemd, echter begin jaren 70 van vorige eeuw werd er een duidelijke scheiding aangebracht tussen de Britse Korthaar en de Europees Korthaar (Katten met een echte Europese afstamming zonder het inkruisen van Perzen in het verleden).
Uiterlijk
De Brits Korthaar wordt ook wel "Teddybeer" genoemd door zijn robuuste uitstraling. De Brits korthaar is een grote kat met een stevig lichaam. Hij heeft groten poten en een stevige korte staart. Britten hebben kleine oren, grote ogen en dikke wangen. Britten hebben een volle korte vacht. Deze vereist weinig vachtonderhoud. Maar een borstelbeurt wordt natuurlijk erg gewaardeerd door je Brit.
De Brits Korthaar zijn er in veel variaties:
– effen ( zonder patroon): blauw, zwart, rood, crème, lilac, chocolate, cinnamon, fawn, wit en tortie.
– tabby (met patroon): gemarmerd, gestreept, gevlekt of ticked.
– met wit (parti-colours)
– silver en golden in de variaties: tabby, shaded, smoke, chinchilla.
- Bi-colour en Tri-colour
– colourpoints
De oogkleur van een Brits Korthaar kan oranje, groen, blauw of soms odd-eyed zijn, afhankelijk van zijn vachtkleur.
Jaren geleden was de kleur blauw het populairst onder de Brits Korthaar. Daarna kwamen de Whiskas reclames met een Brits Korthaar in de kleur Black Silver Tabby shaded silver.
Het karakter
De Brits Korthaar is een vriendelijk ras met een evenwichtig en aanhankelijk karakter. Britten passen zich makkelijk aan. In een nieuwe omgeving gaan ze vaak rustig op onderzoek uit wat bestaat uit: kijken, rondlopen, nog meer kijken en snuffelen. Britten kijken vaak de kat uit de boom. Over het algemeen zijn volwassen Britten moedig en niet snel bang. In panieksituaties blijft de Brit vaak verbazend rustig. De Brits korthaar staat bekend om zijn intelligentie en grote leercapaciteit. Ze hebben een uitstekend geheugen. De Brits Korthaar leert snel. Als ze eenmaal iets geleerd hebben, dan zullen ze dit niet meer vergeten. Britten houden erg van spelen, hier kan hij dan ook uren zoet mee zijn. Zelfs op hoge leeftijd blijft de Brits Korthaar speels. Britten kunnen vaak de humor van bepaalde zaken inzien.
De Britse Korthaar kan erg goed met kleine kinderen. Onze ervaring is dat kleine kinderen onze Britten 'onhandig' kunnen vasthouden zonder dat ze een kik geven. Als het knuffelen klaar is gaan ze van een afstandje het kind bestuderen. De Britse Korthaar kan ook goed samen met andere dieren bijvoorbeeld andere katten, honden of vogels (onder toezicht).
Maak jouw eigen website met JouwWeb